בלוג ספורט ואורח חיים בריא מאת נעמי בדוש

מערכת אספקת האנרגיה – פיזיולוגיה

זמן קריאה: 3 דקות
תוֹכֶן הָעִניָנִים


כל צורה של פעילות גופנית תלויה ביכולת הגוף להפוך לאנרגיה.

מהי אנרגיה? 

  1. מוגדרת כיכולת לבצע עבודה.
  2. אין יכולת להגדיר בצורה או גודל או משקל.
  3. עבודה מוגדרת ככמות אנרגיה המועברת למערכת או גוף בשל הפעלת כוח לאורך מסלול כלשהוא.
    עבודה = מסה X דרך
    לדוגמא אני שוקלת 59 קילו והלכתי קילומטר – העבודה שעשיתי זה 59 קילו לקילומטר כשאלך 2 קילומטר זה יהיה 59X 2 = העבודה היא 118.

הספק – כמה זמן לקח לי לעשות עבודה מסויימת 
עבודה בזמן ארוך = יוצרת הספק קטן 
עבודה בזמן קצר = יוצרת הספק גדול 
לדוג בריצה ל100 מטר – ההספק הוא גבוה והתפוקה נמוכה. 

חוק המרת שינוי אנרגיה 

  1. אנרגיה לא נוצרת ולא נעלמת רק משנה צורה.
  2. אנרגיה יכולה להופיע בצורות רבות : מכנית , חשמלית , אטומית, כימית, חום ועוד 
  3. תהליכי השינוי האנרגטיים בדר"כ אינם יעילים חלק נכבד מהאנרגיה משתחררת כאנרגיית חום שאינה ניתנת לשימוש.

פירוק חומרי מזון ומאגרי אנרגיה בשריר-
אנרגיה =התכווצות שרירים וביצוע פעילות=חום
אנרגיה כימית = חום 

כשהאנרגיה מתגלגלת – מומרת לחום  אפשר לפי זה למדוד את האנרגיה שהשתמשנו/ שרפנו.

שימוש באנרגיה BMR (חילוף חומרים במנוחה) 

גוף האדם זקוק לאנרגיה כדי לאפשר חילוף חומרים בסיסי והעברת אנרגיה למוח ולמערכת העצבים. 
אדם בממוצע שורף 1200-2400 קלוריות ביום. 
שימוש נוסף באנרגיה: 

  • גדילה 
  • פעילות גופנית

מהם המשתנים שמשפיעים על חילוף חומרים בסיסי BMR ?
הורמונים , טמפ הגוף, שטח פני הגוף, גיל , מגדר, אחוזי שומן.

מהי דרישה אנרגטית יומית?
החלק העיקרי חילוף חומרים בסיסי במנוחה מערכות הגוף הלב המוח העצבים  = חיים.
האנרגיה שאנו מבזבזים על פעילות מערכת העיכול= אכילה.
הוצאה אנרגטית על פעילות גופנית מכוונת = ספורט.
פעילות תנועתית שגרתית כגון הליכה ישיבה להתכופף להסתרק להתלבש וכו' = תנועה.

מדידת אנרגיה
הגדרת הקלוריה – כמה חום אני צריך כדי להעלות את הטמפרטורה במ"ל מים  במעלה אחת צלזיוס.
בין 15.5 מעלות – ל16.5 מעלות צלזיוס.

מקורות האנרגיה בגופנו 

פחמימות , שומנים וחלבונים 

פחמימות

בנויות מאטומים של פחמן מימן וחמצן.
הם מופיעות ב 3 צורות חד, דו ורב סוכרים.
חד סוכרים – סוכרים פשוטים CHO  = גלוקוז ( נמצא בסוכר פירות, תוצר פירוק סוכר בחלב)
גלוקוז יהיה זמין לגוף ממוצרי מזון שונים ולאחר פירוק של סוכרים מורכבים יותר.

דו סוכרים – נוצר משילוב של 2 חד סוכרים ( סוכר בחלב, מלטוז – תוצר פירוק של עמילן, סוכרוז – קנה סוכר) 
רב סוכרים – מורכבים מ3 או יותר חד סוכרים (עמילן, תאית, גליקוגן )

פחמימות הן מאגר האנרגיה הזמין ביותר והקטן ביותר בגוף.

שומנים

שומנים מורכבים מאטומים של פחמן מימן וחמצן CHO – כמו הפחמימות רק ביחסים שונים 

  • כמות הפחמן ביחס לחמצן בשומנים גדולה יותר מאשר בפחמימות. בפחמימות יש יותר חמצן .
  • מכיוון ש מולקולות שומן מכילות כמות גדולה מאוד של אנרגיה לכל יחידת משקל- השומן מהווה מקור אנרגיה למאמצים ממושכים. – השומן מיועד לשריפת אנרגיה ארוכה וממושכת לאחר זמן ארוך = אירובי.
  • שומן יכול להופיע ברקמות צמחיות או של בעלי חיים.

שומן הוא מאגר האנרגיה הגדול ביותר בגוף. 

קבוצות שומן 

טריגליצרידים– מורכבים מ 3 מולקולות של חומצות שומן ו מולקולת גליצרול.
פוספוליפידים – מרכיבים את ממברנות תאי הגוף (קרום התא) מהווים חלק משכבת הבידוד סביב סיבי עצב – משמשים למטרות בניה ועטיפה של מערכת העצבים.
כולסטרול – תפקידו בניה של סטרואידים , לא מהווה מקור לאנרגיה מהווה חומר מוצא לסינטזת (הרכבת)  הורמוני המין .

חלבונים

חלבונים מורכבים מפחמן מימן חמצן וחנקן  CHON 
כל החלבונים בטבע בנויים בצורת שרשרת של יחידות בניין הנקראות חומצות אמינות.
קיימות 20 חומצות אמינות המקודדות בצופן הגנטי 
12 נמצאות בגוף ו- 8 מקבלים דרך האוכל.

החלבונים תפקידם בגוף:

  1. אנזימים – זרזים ביולוגיים , האנזימים מזרזים תגובות כימיות בגוף לפחות פי מליון.
  2. המבנה שלנו בנוי מחלבונים- הגידים , השיער, ציפורניים, שרירים ושלד.
  3. החלבונים מווסתים – את הדי אן איי- משמשים לוויסות ובקרה על פעילות הגנים בגוף.
  4. חלבונים אחראים על הובלה בכלי הדם- חלבונים המובילים חומרים אל תוך התא וממנו החוצה.
  5. נוגדנים עשויים מחלבון.
  6. הורמונים עשויים מחלבון.

הרכב המזון 

כל מאכל שאנחנו אוכלים מורכב משלושת אבות המזון פחמימות חלבונים ושומנים.
מתוך סך המזונות שנאכל היחס שנאכל: 
60% פחמימות 20% חלבון 20% שומן 

גרם פחמימה = 4 קק"ל
גרם אחד חלבון = 4 קק"ל 
1 גרם של שומן = 9 קק"ל.

מסלול אבות המזון בגוף 

1. צינור העיכול – פירוק

  • פחמימות – לגלוקוז
  • חלבונים – לחומצת אמינו
  • שומנים – שמן 

2. ספיגה במחזור הדם 

הסעת תוצרי הפירוק לתאי הגוף –
מעבר דרך קרומי התאים 

3. רקמות 

אגירה וניצול של תוצרי הפירוק.

מטבוליזם שימוש של התאים באבות המזון ל2 מטרות:

  1. כמקור אנרגיה – ע"י פירוק המזון
  2. כאבני הבניין- לבניית תאים בגוף.

השאר תגובה